De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Daarmee wordt het verschil kleiner tussen de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar) en de gevangenisstraf voor doodslag. Dat is de kern van het onderstaande concept-wetsvoorstel. In Nederland komen gemiddeld 130 mensen per jaar om het leven door doodslag of moord.
De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Rechtbank Amsterdam stopt voorlopig met het toestaan van overleveringen van verdachten en reeds veroordeelde personen naar Polen. Die beslissing hangt samen met een nieuwe vraag van de IRK aan het Hof van Justitie van de EU over de consequenties van de problemen met de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht.
Een vrouw werd door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 weken (2 voorwaardelijk) voor bedreiging en mishandeling van een agent. De vrouw had de agent bij de keel gegrepen
en in het gezicht gespuugd — en zei daarbij dat zij een coronapatiënt was.
Een man werd enkele dagen later veroordeeld tot een celstraf van 9 weken (eveneens 2 voorwaardelijk) wegens het verstoren van de openbare orde door mensen opzettelijk in het gezicht te hoesten en
te roepen dat hij corona had.
De Hoge Raad doet er alles aan om te voorkomen dat strafzaken stranden wegens een schending van processuele voorschriften. Fouten van het opsporings- en vervolgingsapparaat worden onbestraft gelaten en verzuimen met de mantel der liefde bedekt. Dat de Raad daarin vrij ver gaat, is al langer bekend. Maar dat hij de wil van de wetgever in twee recente uitspraken ten nadele van de verdachte passeert, mag zelfs voor de Raad opmerkelijk heten.